Reportaje sobre obesidad en los informativos de 8TV

La operación es, actualmente, el único modo exitoso de tratar la obesidad mórbida que afecta a un número cada vez mayor de personas. Las técnicas quirúrgicas que se emplean para reducir el estómago son diversas e, incluso, en algunos casos  se realizan por video cirugía.


Presentadora: Més de 50 mil catalans pateixen obesitat mòrbida. Operar-se és l’única solució al problema que pot generar múltiples malalties associades. El número d’operacions ha augmentat, en part, per què ara els riscos són menors.

Periodista:  Els metges creuen que l’augment de les intervencions quirúrgiques es deu, fonamentalment,  a la conscienciació social sobre un problema que afecta l’1 per cent dels catalans. Quan el pes d’una persona supera el 70 per cent del seu pes ideal, tenint en compte la seva alçada, els metges parlen d’obesitat greu.

Dr. Joan Pujol: Aquestes persones que són obeses patiran més problemes del cor, tindran més alta incidència de problemes de colesterol, del sucre a la sang, de sobrecàrrega articular, inclús d’alguns tumors malignes.

Periodista: L’obesitat ve determinada  per molts factors, com la predisposició genètica, els mals hàbits alimentaris o el mal funcionament d’algunes hormones, tot plegat fa que, actualment, l’únic tractament efectiu per aquests pacients siguin les intervencions quirúrgiques.

Dr. Joan Pujol: Sí que coneixem que n’hi ha varius factors que influencien sobre la persona per a ser obesa, però no hi ha una sola causa que nosaltres puguem tractar amb una pastilla, o d’alguna  manera. De manera que la cirurgia és, avui en dia, l’únic tractament per aquestes persones que, d’altra banda, estarien bastant perdudes.

Periodista: Les tècniques són diverses, i més o menys complexes segons el grau d’ajuda que necessiti el malalt. Fer més petita la boca de l’estómac, dividir aquest òrgan en dos o reduir  els budells per  a  limitar l’absorció de greixos. Les operacions més senzilles es poden fer, fins i tot, a través de vídeo cirurgia, sense necessitat ni tan sols d’ingressar  el malalt. El seguiment posterior és fonamental.

Dr. Joan Pujol: Jo als meus malalts els hi deixo molt clar: es important que em vingueu a veure, encara que sigui un cop a l’any, encara que sigui per a goig meu de veure-us; i jo el que faré és simplement  un demanaré un anàlisi de sang per a veure que tingueu be el ferro, el calci... que estiguin en bones condicions.

Periodista: Els metges aconsellen posar-se en mans d’un especialista quan abans millor, per tal d’incrementar les garanties d’èxit del tractament.